Zidita intre 1935-1936, din initiativa si dupa planurile renumitului artist plastic satmarean Aurel Popp (1879-1960), capela este o constructie deosebit de interesanta din punct de vedere arhitectural, imbinand in mod fericit stilul neobrancovenesc cu el - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Zidită între 1935-1936, din inițiativa și după planurile renumitului artist plastic sătmărean Aurel Popp (1879-1960), capela este o construcție deosebit de interesantă din punct de vedere arhitectural, îmbinând în mod fericit stilul neobrâncovenesc cu el

[2005-04-05]
În Duminica a VII-a după Paști, a Sfinților Părinți de la Conciliul I Ecumenic de la Niceea, 325, Preasfinția Sa Vasile s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia "Sf. Iosif" din Satu Mare. Prezența Preasfinției Sale a fost ocazionată de încheierea lucrărilor de restaurare exterioară a capelei "Fam. Popp" care deservește liturgic comunitatea parohială. Înainte de începerea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei de Maramureș a stropit cu apă sfințită și a uns cu Mir pereții exteriori ai capelei.
Adresându-se celor prezenți, Arhiereul i-a invitat la o reflecție asupra celor două lecturi ale duminicii (Fapte 20,16-18. 28-36 și In. 17,1-13) a căror accent cade pe necesitatea unității în Biserică. Aceasta nu aparține oamenilor, ci lui Dumnezeu care a înființat-o, o susține și face ca ea să meargă mai departe. Prezența Bisericii în fiecare generație este un dar primit de la Dumnezeu, iar reînnoirea ei are loc atunci când omul își curăță propria viață și își îngrijește propriul suflet. Doar în relația strânsă a inimii cu Evanghelia, omul reușește să perceapă adevărul, binele și dreptatea, dincolo de toate mentalitățile sociale, politice și culturale ale epocii. Este vorba de adevărul din inima și conștiința noastră dat de tradiția noastră istorică, de continuitatea Bisericii, de jertfa celor ce ne-au precedat dând o bună mărturie pentru unitatea Bisericii lui Hristos.
Ajuns la acest punct, Ierarhul a evidențiat faptul cum unitatea este dată de credința puternică în Hristos Domnul, de dragostea pe care o purtăm față de Dumnezeu și de dragostea dintre oameni. Unitatea nu este uniformitate, ci deschidere, toleranță, căutare a idealului, având ca punct de plecare unificarea interioară a simțămintelor și continuând cu trăirea unității în familie, în comunitatea creștină și cu primirea Sfintei Euharistii. La sfârșitul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa Vasile a conferit diplome în semn de recunoștință pentru merite deosebite și contribuția adusă la renovarea capelei pr. paroh Cristian Sabău și celor direct implicați în buna derulare a proiectului.
Zidită între 1935-1936, din inițiativa și după planurile renumitului artist plastic sătmărean Aurel Popp (1879-1960), capela este o construcție deosebit de interesantă din punct de vedere arhitectural, îmbinând în mod fericit stilul neobrâncovenesc cu elemente tradiționale. Clădirea are planul dreptunghiular, cu absidă pătrată. Zidurile sunt din cărămizi presate. Pereții navei și ai absidei sunt încinși cu un motiv ce imită cununa de spini a Mântuitorului. Cupola este construită din 4 segmenți sferici, la vârf având o rozetă. Sculpturile decorative exterioare sunt executate în piatră artificială. Coloanele au capitelurile sculptate cu motivul viței-de-vie și a florii de acant.
ințirea ei a avut loc la data de 1 noiembrie 1936 de către Preasfințitul Alexandru Rusu, cu hramul inițial de "Sf. Arh. Mihail și Gavril". Redobândită la data de 1 octombrie 1990 prin Rectificare C.F., "Capela Fam. Popp" a fost retrocedată în fapt, abia la data de 05.04.2005, funcționând în toată această perioadă drept capelă mortuară. Lucrările de restaurare exterioară au început în luna aprilie 2013 printr-un proiect al Uniunii Europene de cooperare transfrontalieră, în parteneriat cu Episcopia greco-catolică de Hajdudorog, Ungaria. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)
(Sursa: BRU.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5474, Ultimul acces: 2024-05-19 13:06:27