PS Timotei Prahoveanul despre datoria de a inchina prunci Domnului: Sf. Ioachim si Ana, un model mai mult decat actual - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Timotei Prahoveanul despre datoria de a închina prunci Domnului: Sf. Ioachim și Ana, un model mai mult decât actual

[2020-09-08]
de Ștefana Totorcea

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat marți Sfânta Liturghie la Biserica „Nașterea Maicii Domnului și Sf. Ioan Evanghelistul” din București, care și-a celebrat unul dintre hramuri. În omilia sa, a evidențiat modelul oferit de Sfinții Ioachim și Ana pentru familiile creștine. Ei au zămislit un copil prin rugăciune și l-au închinat Celui care li-l dăruise.
Ierarhul a subliniat că Nașterea Maicii Domnului a venit ca rod al unor îndelungate rugăciuni. Sfinții Ioachim și Ana ne arat㠄ce înseamnă așteptarea unei familii ani îndelungați, chiar o viață întreagă, ca să aibă copiii”, în contrast cu ușurătatea cu care unele familii tinere de azi renunță la rodul pântecelui înainte de a-l naște.
Episcopul vicar la Arhiepiscopiei Bucureștilor a evocat Tradiția Bisericii, care spune că, după ce nu i-a fost primită jertfa la Templul din Ierusalim, Sf. Ioachim s-a retras 40 de zile în deșert, în zona dintre Ierusalim și Ierihon, pe Valea Pârâului Cherit, cunoscută și ca Valea Hozevei.
Tradiția Bisericii, care are valoare egală cu Sfânta Scriptură, subliniază ierarhul, spune că Sf. Ioachim s-a rugat în peștera în care a stat Sf. Ilie în timpul secetei de trei ani și șase luni, iar Sf. Ana câțiva kilometri mai la vale, într-o peșteră care îi poartă numele și care a fost loc de rugăciune și pentru Sf. Ioan Iacob Hozevitul.
Astfel, a spus părintele episcop vicar, Fecioara Maria s-a născut din părinți ajunși „la vârsta când trăiau fără să mai aibă gânduri și patimi omenești” – „vârstă a curățirii, înțelepciunii și îndelungatei rugăciuni”. După naștere, ei și-au împlinit făgăduința și au dus copila la Templu, închinând-o lui Dumnezeu – lucru neobișnuit în cazul copiilor unici, mai ales când erau fete.
„Iubiți credincioși, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului ne învață câteva lucruri deosebit de importante. Cel dintâi este datoria unui neam, a unei familii, a tuturor celor care înțeleg valoarea pruncilor, să-i crească și să-i închine Domnului”, a subliniat ierarhul.
„Statisticile în vremea noastră ne spun lucruri cutremurătoare. Mă refer acum la țara noastră și la neamul acesta românesc”, a avertizat Preasfințitul Părinte Timotei. „Dacă vom continua așa, omorând pruncii, nu vom mai avea școli în multe localități nu vom mai avea oameni care să ducă tradiția poporului, istoria lui, și, într-o zi, poporul și neamul se poate pierde.”
„De aceea, modelul, sau exemplul Sfinților Ioachim și Ana este mai mult decât actual.”
Acesta este motivul pentru care Biserica îi pomenește la toate slujbele. „Sunt sfinții cei mai pomeniți din întreg calendarul și din toată amintirea Bisericii din aceste două milenii – pentru faptul că s-au rugat foarte mult, nu și-au pierdut nădejdea în Dumnezeu, nu au răspuns la cuvintele ce le erau adresate.”
„Și, până la urmă, a venit ca un dar de la Dumnezeu nu orice prunc, ci Persoana despre care au vorbit prorocii și care avea să anunțe și să pregătească venirea în lume a Fiul lui Dumnezeu, pe care ea l-a purtat în pântece”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 787, Ultimul acces: 2024-03-27 21:38:53