Primul Mitropolit al Banatului are statuie in satul natal - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Primul Mitropolit al Banatului are statuie în satul natal

[2021-02-22]
de Gheorghe Anghel

Bustul fostului Mitropolit al Banatului, Vasile Lăzărescu, a fost dezvelit duminică după-amiază în curtea bisericii din Cornești, satul său natal, anunță Tion.
Momentul comemorativ a avut loc cu prilejul împlinirii a 52 de ani de la moartea ierarhului. La eveniment a fost prezent Mitropolitul Ioan al Banatului și vicarul adiministrativ al eparhiei, preotul Ionel Popescu.
Este un moment de adevărată înălțare duhovnicească pentru noi toți. Este un moment de prețuire și recunoștință a noastră, preoți și credincioși, față de acest ierarh al bisericii bănățene, care a fost umilit de autoritățile comuniste și îndepărtat pe nedrept din Scaunul Mitropolitan, a spus pr. Ionel.
Bustul a fost realizat de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu. Primăriei Orțișoara și Arhiepiscopia Timișoarei au contribuit financiar la proiectul comemorativ.
Mitropolitul Vasile Lăzărescu
Mitropolitul Vasile Lazarescu s-a născut la 1 ianuarie 1894 în localitatea Cornești, Timiș.
A urmat cursurile Liceului de Stat din Timișoara, apoi pe cele ale Facultății de Teologie din Cernăuți. A obținut doctoratul în teologie în anul 1919. În paralel a urmat studii de pedagogie și filosofie la Universitățile din Budapesta, Viena și Cernăuți.
A fost profesor la Institutul Teologic din Sibiu (1920-1924) și la Academia Teologică din Oradea (1924-1933).
A intrat în monahism în anul 1928 la Mănăstirea Hodoș-Bodroș.
În data de 21 octombrie 1933 a fost ales episcop al Caransebeșului; hirotonit în 31 decembrie 1933 și înscăunat la 15 aprilie 1934.
După înființarea Episcopia Timișoarei, în data de 12 iunie 1940 este ales episcop al noii eparhii, fiind înscăunat la 25 martie 1941, în actuala biserică a Parohiei Timișoara Iosefin.
Prin ridicarea eparhiei în rang, în anul 1947 devine Arhiepiscop al Timișoarei, apoi mitropolit al Banatului, fiind instalat la 26 octombrie 1947, în Catedrala mitropolitană.
Pensionat forțat de autoritățile comuniste în anul 1961, mitropolitul și-a trăit ultimii ani de viață la Mănăstirea Cernica, ca simplu monah.
În ultimii ani de viață și-a manifestat dorința de a fi înmormântat în catedrala din Timișoara, al cărei ctitor principal a fost.
Din pricina refuzului autorităților de atunci de a-i împlini dorința, a fost înmormântat în cripta familială din localitatea natală Cornești.
În anul 1993, Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului a decis să împlinească dorința primului mitropolit al restauratei Mitropolii a Banatului, aducându-i sicriul cu osemintele la catedrală, pentru a fi înmormântat în „prima nișă de sus din dreapta, cum ieși din cripta de sub altarul catedralei“, așa după cum menționează testamentul marelui mitropolit bănățean.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 684, Ultimul acces: 2024-04-15 10:06:33