Cardinalul O’Malley: Viziunea Papei Francisc despre convertirea pastorala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul O’Malley: Viziunea Papei Francisc despre convertirea pastorală

[2021-09-22]
Cardinalul Sean O’Malley
22.09.2021, Vatican (Catholica) - În zilele de 19-22 septembrie 2021, la Varșovia are loc o întâlnire eclezială despre abuzurile comise asupra minorilor de unii membri ai clerului și ai ordinelor călugărești. Reuniunea este organizată de Comisia Pontificală pentru Ocrotirea Minorilor și de Conferințele Episcopale din Europa Centrală și de Est. Președintele comisiei pontificale amintite, Cardinalul american Sean Patrick O’Malley, Arhiepiscop de Boston, a prezentat la deschiderea lucrărilor un amplu discurs și a făcut referință la mesajul transmis participanților de Papa Francisc.
„Încă de la începutul slujirii sale”, a spus Cardinalul, „Papa Francisc a subliniat importanța convertirii pastorale drept parcurs misionar al întregii Biserici. […] Convertirea pastorală este importantă pentru noi în timp ce ne concentrăm eforturile asupra reînnoirii Bisericii în fața abuzurilor sexuale. Trebuie să lucrăm pentru acea schimbare care va fi înțeleasă în orice aspect al vieții Bisericii, luptând împotriva abuzurilor sexuale oriunde s-ar fi întâmplat acestea, indiferent de condiția sau funcția persoanei care a comis acest delict. Este speranța mea că următorii pași vor oferi o călăuză pentru slujirea ocrotirii și îngrijirii minorilor și a persoanelor vulnerabile în Biserica noastră.”
Cardinalul american a amintit faptul că a ascultat sute de mărturii ale unor persoane abuzate sexual de clerici, spunând că putem doar să ne închipuim, niciodată să înțelegem pe deplin, astfel de experiențe cutremurătoare. „Când persoanele care au suferit abuzuri din partea unui preot, a unei persoane consacrate sau a unei alte persoane în Biserică își prezintă povestea lor de viață, trebuie să le primim și să ascultăm mărturia lor cu cel mai adânc respect. Trebuie să înființăm canale transparente de comunicare și de întâlnire prin care supraviețuitorii să poată contacta Biserica atunci când își doresc să o facă.” A lăudat faptul că multe Dieceze au o persoană de contact sau un serviciu de asistență telefonică sau o adresă de poștă electronică la care supraviețuitorii sau membrii familiei lor se pot adresa – „este o inițiativă bună și importantă”, a spus el, subliniind că dacă nu se primesc semnalări nu înseamnă că astfel de abuzuri nu au loc.
Revenind la problema convertirii pastorale, a spus o condiție: „trebuie să recunoaștem de o manieră onestă și transparentă persoanele care au fost abuzate. A asculta suferința celorlalți, suferințele poporului lui Dumnezeu, duce la admiterea răului făcut și a suferințelor provocate. Convertirea pastorală cere să ne îndepărtăm de o atitudine defensivă neapropriată, care poate fi dăunătoare și jignitoare, adoptând, dimpotrivă, o atitudine de profundă ascultare a victimei cu disponibilitatea de a înțelege mai bine ceea ce a îndurat.” Făcând din nou trimitere la Papa Francisc, a spus că trebuie avut grijă să nu se ascundă sub preș problemele dintr-o grijă pentru reputația Bisericii ca instituție. „A admite adevărul celor întâmplate ne ajută să înaintăm pe drumul de convertire și reînnoire”, a continuat el.
„Este important a oferi supraviețuitorilor o cerere sinceră de iertare, dar ‚a cere iertare’ cere altceva decât a face o declarație sau a organiza o reuniune. Mult mai mult, este un proces care rareori se realizează într-un singur moment și care uneori nu va fi completat niciodată. Fiecare experiență și parcurs al fiecărui supraviețuitor este ceva profund personal și diferit de cele prin care trece oricare altă persoană. După cum Domnul merge în căutarea celor pierduți și abandonați, tot la fel preoții, persoanele consacrate și laicii trebuie să caute iertarea persoanelor care au fost rănite. Pentru preoți și persoane consacrate, procesul de convertire pastorală este susținut de cererea de iertare către toți cei care au fost afectați de abuzurile sexuale. Evident, nu e un drum simplu, dar noi trebuie să îl parcurgem și să o facem împreună cu victimele și toate persoanele implicate.”
Cardinalul O’Malley a afirmat la sfârșit că în fața Bisericii stă un proces lung. „Cu ajutorul persoanelor angajate și competente, cum sunt cele reunite aici și atâtea altele în această regiune, dedicate procesului de vindecare și de reconciliere, am încrederea că suntem pe calea cea bună și că putem realiza progrese importante, având întotdeauna ca prioritate, de-a lungul drumului, solicitudinea pentru victime și pentru necesitățile lor. Mă gândesc la toți supraviețuitorii și să le mulțumesc pentru că nu încetează să își împărtășească povestea lor de viață: se datorează curajului lor faptul că serviciile pentru protecția și asistența minorilor și a adulților vulnerabili au început să devină tot mai mult elemente centrale în viața Bisericii. Datorită lor, îl putem ajuta pe cel care a fost greu afectat de Biserică și putem evita ca alte persoane să trăiască această oroare.” (după materialul tradus de pr. Anton Dancă pentru Vatican News)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1319, Ultimul acces: 2024-03-29 04:29:22