Papa Francisc in Cipru si Grecia: Programul calatoriei apostolice - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc în Cipru și Grecia: Programul călătoriei apostolice

[2021-12-02]
Papa Francisc a mers în după-amiaza de miercuri, 1 decembrie a.c., la Bazilica „Santa Maria Maggiore” din Roma ca să se roage înaintea icoanei Fecioarei Maria, venerată încă din antichitate cu titlul de „Salus Populi Romani”, și să îi încredințeze apropiata călătorie apostolică în Cipru și Grecia, pe care o efectuează în zilele 2-6 decembrie 2021.

Joi, 2 decembrie 2021: Roma – Larnaca – Nicosia
Sfântul Părinte va pleca joi cu avionul de pe aeroportul internațional Roma/Fiumicino cu direcția Larnaca, unde sosirea este prevăzută pentru ora 15.00. După ceremonia de primire, Papa va merge la Catedrala maronită din Nicosia („Fecioara Maria a Harurilor”), unde la ora 16.00 va avea o întâlnire cu preoții, persoanele consacrate, diaconii, cateheții, asociațiile și mișcările bisericești, ocazie în care prezintă primul discurs al vizitei. Succesiv, la ora 17.15, la Palatul Prezidențial din Nicosia, va avea loc ceremonia oficială de bun venit, urmată de o vizită de curtoazie la președintele R. Cipru. Ultimul moment din agenda zilei se desfășoară tot la Palatul Prezidențial, unde Papa va prezenta al doilea discurs al călătoriei, în cadrul întâlnirii cu autoritățile, reprezentanții societății civile și membrii Corpului Diplomatic.
Vineri, 3 decembrie 2021: Nicosia
Agenda de vineri a Papei Francisc în Cipru va începe cu vizita de curtoazie, la ora 8.30, la Preafericirea Sa Chrysostomos al II-lea, Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe a Ciprului, urmată, la ora 9.00, de întâlnirea cu Sfântul Sinod în Catedrala ortodoxă din Nicosia, unde Papa va prezenta al treilea discurs al călătoriei apostolice. La ora 10.00, pe stadionul „GSP Stadium” din Nicosia, Papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie cu reprezentanții Bisericii Catolice din Cipru și prezintă predica celebrării euharistice. Ultimul moment din agenda publică a Papei în Cipru se va desfășura la ora 16.00, la biserica parohial㠄Sfânta Cruce” din Nicosia, când va participa la o așteptată Rugăciune Ecumenică cu Migranții și va prezenta al patrulea discurs al călătoriei.
Sâmbătă, 4 decembrie 2021: Nicosia – Larnaca – Atena
În cursul dimineții de sâmbătă, în jurul orei 9.30 Papa Francisc va pleca din Cipru și va merge cu avionul la Atena, unde sosirea este prevăzută la ora 11.00 pe aeroportul internațional din capitala Greciei. După ceremonia de primire, Pontiful va merge la Palatul Prezidențial din Atena unde, la ora 12.00, va avea loc ceremonia oficială de bun venit și vizita de curtoazie la președintele Republicii Elene. Tot aici, la 12.30, Papa va avea o întrevedere cu prim-ministrul grec, iar la 12.45, o întâlnire cu autoritățile, reprezentanții societății civile și membrii Corpului Diplomatic, când va prezenta al cincilea discurs al călătoriei.
Partea a doua zilei este dedicată în întregime dimensiunii religioase. La ora 16.00, Papa va merge la Arhiepiscopia Ortodoxă a Greciei pentru o vizită de curtoazie la Preafericirea Sa Ieronymos al II, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Elade. La 16.30 va avea loc întâlnirea Arhiepiscopului Ieronymos și a Papei Francisc cu respectivele delegații, momentul fiind programat în Sala Tronului din Arhiepiscopia Ortodoxă, unde Pontiful va prezenta al șaselea discurs al călătoriei. După întâlnirea cu reprezentanții ortodoxiei grecești, Papa va avea o întâlnire, în Catedrala „Sfântul Dionis” din Atena, cu Episcopii, preoții, persoanele consacrate, seminariștii și cateheții Bisericii Catolice din Grecia. Ultimul moment al zilei, la ora 18.45, îl va reprezenta întâlnirea privată cu membrii Societății lui Isus (iezuiții) la sediul Nunțiaturii Apostolice din Atena.
Duminică, 5 decembrie 2021: Atena – Mytilene (Lesbos) – Atena
Duminică, în penultima zi a acestei călătorii apostolice, Papa va pleca din Atena cu avionul la Mytilene, unde va ajunge în jurul orei 10.10. Momentul principal prevăzut în agenda dimineții de duminică îl reprezintă vizita la refugiați, la ora 10.45, la Centrul de Primire și Identificare din Mytilene, orașul principal al Insulei Lesbos. Papa va prezenta aici al optulea discurs al călătoriei și va conduce rugăciunea „Îngerul Domnului”, după care se va întoarce cu avionul la Atena. La ora 16.45, în arena „Megaron Concert Hall” din Atena, Papa va prezida Sfânta Liturghie și va susține predica la celebrarea euharistică. Ultimul moment al duminicii îl reprezintă vizita de curtoazie, la ora 19.00, pe care Preafericirea Sa Ieronymos o face Papei Francisc la sediul Nunțiaturii Apostolice din Atena.
Luni, 6 decembrie 2021: Atena – Roma
Agenda ultimei zile a călătoriei apostolice în Cipru și Grecia va începe cu vizita de curtoazie, la ora 8.15, pe care președintele parlamentului elen o va face Papei Francisc la Nunțiatura Apostolică din Atena. La ora 9.45, Papa va avea o așteptată întâlnire cu tinerii, la școala „Sfântul Dionis” a călugărițelor ursuline din Maroussi, în Atena, unde va prezenta al nouălea și ultimul discurs a călătoriei. La ora 11.30, pe aeroportul internațional din Atena, este prevăzută plecarea Papei cu direcția Roma, unde sosirea este programată în jurul orei 12.35, pe aeroportul internațional Ciampino.
Vizita Papei Francisc în Cipru și Grecia (2-6 decembrie 2021) este a 35-a călătorie apostolică internațională a pontificatului și cea de-a treia efectuată în 2021. Între 5-8 martie, Pontiful a mers în Irak, iar între 12-15 septembrie, la Budapesta și în Slovacia. Călătoria apostolică a Papei Francisc în Cipru și Grecia este a doua realizată în aceste țări de un Pontif, după pelerinajul efectuat pe urmele Sfântului Apostol Paul de Papa Benedict în zilele 4-6 iunie 2010 și de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, care în zilele 4-9 mai 2001 a vizitat Grecia, Siria și Malta.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 607, Ultimul acces: 2022-05-25 01:51:05