Arhiepiscopul Irineu: Jertfele inaintasilor ne-au fructificat gandirea, hranit credinta si otelit vointa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhiepiscopul Irineu: Jertfele înaintașilor ne-au fructificat gândirea, hrănit credința și oțelit voința

[2021-12-02]
de Iulian Dumitrașcu

Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a îndemnat, de Ziua Națională, să prețuim jertfele înaintașilor.
„La această sărbătoare, se cuvine să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale și să pomenim cu sfințenie jertfele dureroase ale înaintașilor. Ele ne-au fructificat gândirea, ne-au hrănit credința și ne-au oțelit voința”.
El le-a urat tuturor românilor „sănătate, bucurie și ajutor de la Atotputernicul Dumnezeu”.
Ierarhul a punctat momentele cheie premergătoare Marii Uniri.
„La Bălgrad, în 1600, prin slăvitul voievod Mihai Viteazul, poporul român și-a împlinit visul de veacuri de a fi unit, în spațiul carpato-dunărean, într-o singură țară, sub un singur domn, liber și independent. De asemenea, la Bălgrad, Sfântul Mitropolit Simion Ștefan a tipărit, pentru prima dată, în limba noastră românească, Noul Testament din 1648. Astfel s-a făcut unirea în limbă a tuturor românilor răsfirați prin multe țări”.
„Și tot la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, s-a desăvârșit unitatea statului național român. Atunci, neamului nostru i-a răsărit soarele dreptății, prin unirea Transilvaniei cu patria-mamă, România”.
Sărbătoarea de 1 decembrie a debutat la Alba Iulia cu Sfânta Liturghie oficiată în proximitatea Catedralei Reîntregirii de Arhiepiscopul Irineu și a continuat cu slujba de Te-Deum.
A urmat cuvântul ierarhului, după care au fost intonate un colind și trei cântece patriotice de grupul de clerici care a oferit răspunsurile liturgice.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 599, Ultimul acces: 2022-05-27 14:55:27