Intalnirea preotilor, a persoanelor consacrate si a colaboratorilor laici la Maria Radna - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Întâlnirea preoților, a persoanelor consacrate și a colaboratorilor laici la Maria Radna

[2022-10-02]
După doi ani de restricții cauzate de pandemie, în data de 1 octombrie a.c. în Bazilica Maria Radna s-a putut organiza din nou întâlnirea preoților, a persoanelor consacrate și a colaboratorilor laici din Dieceza de Timișoara, cu prezență fizică. În ultimii doi ani întâlnirea a avut loc în mediul online, pe platforma Zoom.

La începutul Sf. Liturghii, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, i-a salutat pe toți cei prezenți: preoții și colaboratorii sosiți din aproape toate parohiile Diecezei noastre, membrii corului de tineret din Pecica, care prin cântecele interpretate au înfrumusețat această celebrare și pelerinii sosiți pe jos din Sântana și din localitățile învecinate împreună cu grupul Copilelor Sf. Fecioare Maria (Marienmädchen) – aproximativ 300 de participanți. În continuare, legat de tema noului an pastoral din Dieceza de Timișoara, pr. Josef Hell, preot originar din Dieceza noastră, emigrat în Germania, dar invitat la acest pelerinaj, a vorbit despre Diaconie, adică despre slujirea aproapelui și despre voluntariat.
În predica sa rostită în limbile română și maghiară, Episcopul diecezan a adus în centrul atenției viața Sf. Tereza de Lisieux, a cărei comemorare liturgică este sărbătorită în 1 octombrie, dar și viața Sf. Ioan de Vianney, care fiind preotul unei mici comunități din Franța, prin slujirea sa a reușit să pornească un val de reînnoire în Biserică. „Sf. Tereza de Lisieux a trăit doar 24 de ani, dar a devenit patroana misiunilor. Dumneavoastră slujiți cu generozitate acolo unde sunteți și doriți să slujiți în unitate cu întreaga Dieceză. E atât de bine pentru Episcop și pentru preoți că nu sunt singuri în slujirea acestei Dieceze, ci sunt mulți, a căror inimă bate împreună cu ea. De aceea vă salut cu mare drag!”, a spus Episcopul diecezan, care a încheiat predica în limba română cu un fragment dintr-o meditație a fostului Episcopul de Aachen, dr. Klaus Hemmerle: „Fiecare zi să devină o zi de mulțumire. Doamne, orice lucru bun mi-ar fi făcut cineva, mi l-ai făcut Tu. Răsplătește-l Tu pe acel cineva.”
Prelegerea de după Sf. Liturghie, având ca titlu: „Reînnoire în Duhul Sfânt” a fost ținută de dr. Judit Ozsváth, lector universitar la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Departamentul de Teologie Romano-Catolică Didactică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În cadrul prezentării, invitata l-a citat pe călugărul iezuit Karl Rahner, una dintre personalitățile marcante a Conciliului Vatican II, care în lucrarea sa intitulată Der dreifaltige Gott als transzendenter Urgrund der Heilsgeschichte (Preasfânta Treime, baza transcendentă a istoriei mântuirii), scria astfel: „Toate acele imagini, conform cărora Dumnezeu nu dăruiește, nu se revarsă, nu se dăruiește pe Sine și nu iubește pe deplin, este o imposibilitate teologică și un nonsens. Dumnezeu doar iubește și iubește întotdeauna.” „Acesta este modul Lui de a exista”, a continuat dr. Judit Ozsváth. „Și în acest «mediu» trinitar ne-a creat și pe noi. Acolo este adevărata noastră casă, așa cum putem vedea și pe icoana Preasfintei Treimi a lui Rubliov. La masă locul unde este așezat potirul, este al nostru, al tuturora!”
După prelegere au urmat discuții în grupuri mici, iar în după-amiaza zilei au avut loc mai multe ateliere, cu următoarele teme: Sărăcie – blestem sau binecuvântare, Diaconie în familie, Tinerii și voluntariatul – Cum să educăm tinerii în spirit de voluntariat?, Educația în căminele de copii – Provocări și șanse, Bătrânețea – Satisfacție și provocare, Slujirea familiilor nevoiașe, Slujirea nevoiașilor în parohii, Diaconie în parohie – Veriga forte a unității. În coordonarea atelierelor s-au implicat dr. Imogen Tietze, referent de formare, echipa Biroului de Pastorație a Familiilor, Liceul Teologic Romano-Catolic Gerhardinum, Federația Caritas a Diecezei de Timișoara, Serviciul de Ajutor Maltez în România – Filiala Timișoara, Asociația Sf. Vincențiu de Paul din Bocșa, Banca de Alimente împreună cu Vlad Colareza și colaboratorii parohiei romano-catolice Timișoara IV Iosefin. Întâlnirea s-a încheiat cu o Adorație Euharistică în Bazilica Maria Radna. (Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 380, Ultimul acces: 2024-04-18 03:04:16