Gest simbolic: A fost plantat un copac ca simbol al trainiciei romanesti la Micherechi, Ungaria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Gest simbolic: A fost plantat un copac ca simbol al trăiniciei românești la Micherechi, Ungaria

[2021-04-05]
de Gheorghe Anghel

Actuali cât și foști elevi ai Școlii Generale Românești din Micherechi au plantat sâmbătă, în mod simbolic, un copac în proximitatea instituției de învățământ din localitatea lor natală, ca simbol al trăiniciei românilor pe acele meleaguri.
Activitatea a cuprins și recitări de poezii aparținând unor poeți români, iar la final, elevii au rostit împreună o rugăciune pentru întregul neam românesc, scrisă de Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa.
Au participat Directorul Școlii Generale din Micherechi, Ana Ruja, cadre didactice și părinți.
Evenimentul a fost organizat de protos. Visarion Tuderici, Secretar eparhial – Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei.
Activitatea face parte dintr-un proiect internațional, desfășurat sub genericul: „Românii de lângă noi”, inițiat de insp. Dalia Cîrstea, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Olt. Proiectul cuprinde comunitățile românești din Ungaria, Serbia (Voievodina și Valea Timocului), Republica Moldova, Transnistria, Bulgaria (Vidin), Ucraina (Transcarpatia, Cernăuți, Hotin, Herța, Odesa) și Albania.
Prima dintre activitățile dedicate românilor din diaspora, „preconizate a se desfășura în perioada 8 martie – 9 aprilie, este această sădire de copaci, în diferite părți din jurul granițelor României, însoțită de recitare de poezii românești, care să redea caracterul unitar și identitatea românească a acestor comunități”, anunță Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Micherechi este o localitate în districtul Sarkad, Ungaria, cu o populație de aproximativ 3.000 de locuitori, majoritatea fiind români. În anul 1881, la Micherechi locuiau 1394 de persoane, din care 1136 români, 145 maghiari, 24 germani și 89 din alte etnii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 469, Ultimul acces: 2024-04-14 06:13:48