A patra serie a cursurilor de formare permanenta a preotilor din Dieceza de Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

A patra serie a cursurilor de formare permanentă a preoților din Dieceza de Iași

[2021-10-16]
În perioada 11-15 octombrie 2021 a avut loc la Mănăstirea carmelită din Luncani a patra serie de cursuri de formare permanentă pentru un număr de 32 de preoți care slujesc în Dieceza de Iași. Au prezentat diverse teme PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, alți șase preoți și un laic specializat în comunicare.

Încă din timpul studiilor teologice ni se vorbea despre necesitatea formării permanente și după mai mulți ani de preoție simțim nevoia de a ne completa cunoștințele în diverse domenii. Această posibilitate ni s-a oferit între 11 și 15 octombrie, prin grija Episcopiei și a Oficiului pentru Cler din Dieceza de Iași. Marți, 12 octombrie, dimineața, părintele profesor Iosif Antili a prezentat tema „Trecerea de la o pastorație de conservare la una misionară”, făcând referință la exortația „Evangelii gaudium” din care reiese limpede gândirea Papei Francisc, care propune o nouă etapă de evanghelizare pentru cei botezați, pentru cei care s-au îndepărtat de Biserică, dar pentru cei care nu-l cunosc pe Dumnezeu. Se observă o criză a angajării comunitare și e necesară responsabilizarea familiei pentru transmiterea credinței. Părintele Florin Sescu, responsabilul Centrului Misionar Diecezan, a subliniat în partea a doua necesitatea pastorației misionare. Discuțiile în grupuri mici ne-au ajutat să împărtășim fiecare experiențele proprii pentru o îmbogățire reciprocă.
În cursul după-amiezii părintele rector al ITRC Iași, Ștefan Lupu, a oferit o prezentare a Directoriului pentru cateheză, subliniind importanța catehizării tuturor categoriilor de credincioși, în contextul unei culturi tot mai digitale. Cateheza trebuie unită cu evanghelizarea. Inima catehezei rămâne persoana lui Cristos. S-a prezentat și un mesaj video al lui Radu Capan, despre transmiterea mesajului de credință prin diverse mijloace de comunicare. Miercuri, 13 octombrie, pr. prof. Daniel Iacobuț a prezentat tema „Evanghelizarea și sfințirea poporului lui Dumnezeu”, accentuând importanța omiliei, ca loc central de evanghelizare a comunității euharistice. Cristos este prezent în cuvântul Scripturii și în predica Bisericii sale. S-a subliniat necesitatea ca Biserica să devină asemenea unei familii unite. Discuțiile în grupuri mici ne-au ajutat să găsim răspuns la multe din așteptările credincioșilor față de celebrările liturgice și devoțiunile populare.
Despre „Comunicarea mesajului evanghelic astăzi” a vorbit, tot miercuri, după-amiază, Vlad Ropotică, expert în comunicare și realizator de emisiuni la radioul diecezei, ERCIS FM. În tema prezentată invitatul a explicat cât de important este limbajul în comunicare, elementele de retorică pe care trebuie să le folosească preotul, pentru a fi înțeles cât mai bine.
În dimineața zilei de joi, 14 octombrie părintele salezian Iosif Ilieș a vorbit despre „Pastorația tinerilor”, așteptările pe care le au aceștia și modalitățile de comunicare cu aceștia, expunând sistemul preventiv al Sfântului Ioan Bosco. Și pe timpul lui don Bosco tinerii treceau prin momente de criză, dar metoda educativă recomandată de el a dat roade pentru multe generații și poate fi o soluție și pentru vremurile noastre. Preoții care doresc, pot participa la întrunirile lunare care sunt organizate la Oratoriul „Don Bosco” din Bacău pentru a împărtăși din experiențele pastorale. În cursul după-amiezii vicarul judecătoresc, pr. Romeo Neculai, a prezentat câteva probleme pastorale concrete, printre care: situația familiilor divorțate și a celor divorțați și căsătoriți în lumina documentelor recente ale Bisericii; problema nașilor (spre o practică unitară); alte situații care se întâlnesc frecvent în pastorația de astăzi cu privire la viața de familie sau la practicile sacramentale. În discuțiile pe grupuri s-au aprofundat teme de actualitate, având în centrul atenției familia și sacramentele, urmând spiritual lui Isus și mântuirea sufletelor.
Episcopul nostru, Iosif Păuleț, a vorbit, vineri dimineața, despre „Implicarea pastorală a preotului în contextul actual”, căutând să îl facă mereu prezent pe Isus în orice situație. Ne-a recomandat să folosim bine cele trei daruri primite pentru binele comunității: a învăța, a (se) sfinți și a conduce. A recomandat întruniri lunare între preoți, pentru momente de rugăciune, dar și pentru schimburi de experiență. Mulțumim păstorului Diecezei noastre pentru prezența în mijlocul nostru, pentru temele propuse spre aprofundare, dar și pentru încurajarea transmisă. Îi dorim în continuare misiune rodnică și îl asigurăm că ne vom strădui să punem în practică cele propuse în aceste zile. Mulțumim și pr. Augustin Folner, responsabilul mănăstirii din Luncani, dar și tuturor celor care s-au îngrijit de cele necesare pentru aceste zile de formare. (pr. Iosif Dămătăr pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 414, Ultimul acces: 2024-04-09 10:00:11