PS Varlaam Ploiesteanul: Sf. Teofana Basarab, icoana si invatatoare a rugaciunii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Varlaam Ploieșteanul: Sf. Teofana Basarab, icoană și învățătoare a rugăciunii

[2024-10-28]
de Ștefana Totorcea

„Sfânta Teofana Basarab, născută într-o familie domnească ce a oferit statelor din Balcani despoți și țari, este o icoană și o învățătoare a rugăciunii pentru noi, cei de astăzi”, a spus luni Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a oficiat Sfânta Liturghie în ziua de pomenire a sfintei și a contemporanului, ei, Sf. Ier. Iachint, primul mitropolit al Țării Românești.
„Este o femeie care arată, după atâtea secole, cât de valoroasă este cultivarea credinței, practicarea rugăciunii, punerea nădejdii în Dumnezeu și trecerea cu bărbăție duhovnicească peste toate greutățile vieții. A pierdut doi băieți pe câmpurile de bătălie, a fost repudiată de către soțul ei, dar a găsit împlinirea în sfințenia vieții.”
Ierarhul a explicat contextul geopolitic din epoca Sf. Ier. Iachint, primul Mitropolit al Țării Românești. Statul înființat de Basarab I devenise o putere la nivel european. Fiicele voievodului au fost căsătorite cu principi sud-dunăreni, iar un nepot al acestuia, fiul Țarului Ivan Alexandru și al Teodorei, viitoarea Monahie Teofana, a fost căsătorit cu fiica Împăratului Andronic al III-lea al Bizanțului.
Înrudirea cu familia imperială de la Constantinopol arată anvergura pe care o avea Țara Românească în epocă. „Iar această putere va crește și se va manifesta la cel mai înalt nivel în timpul Voievodului Mircea cel Bătrân, urmaș al Basarabilor”, a subliniat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Patroană a culturii
„Sfânta Teofana Basarab s-a căsătorit în anul 1322 și și-a urmat soțul la Loveci, unde ea a devenit o legendă încă din timpul vieții prin delicatețea princiară pe care o afișa în orice împrejurare, pentru multa ei evlavie și pentru cultura pe care o acumulase în familia părinților săi.”
„Ea a întemeiat aici o școală care va juca un rol important în dezvoltarea culturii medievale bulgare și o școală de copiere a manuscriselor. În multe muzee ale lumii, dintre cele mai importante, se păstrează manuscrise copiate în această școală coordonată de Teodora, soția țarului, și care sunt de o frumusețe extraordinară”, a adăugat episcopul vicar patriarhal.
Preasfinția Sa a menționat copia din 1360 a unei Psaltiri care se păstrează în Muzeul Istoric de Stat din Moscova și care include un text intitulat „Lauda Țarului Ivan Alexandru”, în care se găsește și o laudă extinsă a Teodorei, soția lui, devenită mai târziu Sfânta Teofana Basarab.
În epoca în care soțul ei a fost țar la Târnovo, sfânta a fost contemporană cu transformarea eparhiei în Arhiepiscopie și cu „bucuria de a se închina foarte des la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, aduse de la Constantinopol în momentul în care s-a întemeiat primul Țarat Vlaho-Bulgar, cu capitala la Târnovo”, a mai precizat părintele episcop vicar patriarhal.
O ipoteză referitoare la moaștele sfintei
„În 1396, cade și Vidinul, moaștele Sfintei Filofteia sunt salvate, fiind trecute peste Dunăre și ajungând în capitala Țării Românești, care atunci era Curtea de Argeș, iar moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost oferite de către Sultanul Baiazid unei prințese sârbe, Milița, și au fost duse în capitala Țaratului Sârb, la Belgrad, unde au rămas până în anul 1521, când și Belgradul a fost cucerit de Imperiul Otoman, condus atunci de Sultanul Soleiman Magnificul”, a spus ierarhul.
„Acesta a luat moaștele Sfintei Parascheva și ale Țarinei Teofana de la Belgrad. Unii susțin că este vorba despre Împărăteasa Bizanțului Teofana, prima soție a Împăratului Leon al VI-lea Filosoful.”
„Însă, se pare că, atunci când moaștele Sfintelor Filofteea și Parascheva au fost aduse de la Târnovo la Vidin, în anul 1393, la Vidin a avut loc proclamarea canonizării Țarinei Bulgariei Teodora, devenită Monahia Teofana, și că la Belgrad Sultanul Baiazid i-a trimis principesei Milița moaștele Sfintei Parascheva și moaștele Sfintei Teofana Basarab, canonizată și așezată într-o raclă, Sfânta Filofteea ajungând la Curtea de Argeș”, a spus Preasfinția Sa.
Iar „Soleiman Magnificul, când a cucerit Belgradul, a dus la Istanbul moaștele Sfintei Teofana și moaștele Sfintei Parascheva, pe care le ținea în Palatul Sultanilor”.
Răscumpărate de Patriarhul Ecumenic Teolipt I, aceste moaște au fost depuse în Biserica Patriarhiei Ecumenice, apoi au fost mutate succesiv dintr-o biserică în alta.
După ce, în 1641 Patriarhul Constantinopolului a oferit moaștele Sfintei Parascheva Voievodului Vasile Lupu al Moldovei, „în Catedrala Patriarhală Sfântul Gheorghe din Fanar, pe lângă moaștele Sfintei Eufimia și ale mamei celor șapte frați Macabei, se păstrează o raclă ce conține moaștele Sfintei Teofana”, a precizat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
„Și se pare că este vorba tocmai de Sfânta Teofana Basarab, fiica Voievodului Basarab I.”
Canonizarea Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, prima monahie de neam român cunoscută în istorie, a fost proclamată în 21 mai 2022, cu prilejul hramului istoric al Catedralei Patriarhale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 58, Ultimul acces: 2025-03-21 04:27:53