88 eroi romani au fost reinhumati in cimitirul nou inaugurat din Rusia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

88 eroi români au fost reînhumați în cimitirul nou inaugurat din Rusia

[2018-11-29]
de Gheorghe Anghel

Osemintele a 88 de militari români căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, în luptele din Kuban, au fost reînhumate luni, 26 noiembrie 2018, în cimitirul nou inaugurat din Apșeronsk, Rusia.
Osemintele soldaților români au fost descoperite, în perioada 2003-2016, în timpul exhumărilor efectuate de Societatea germană pentru îngrijirea mormintele de război în localitățile din zona Krasnodar.
La slujbă a fost prezent E.S. Vasile Soare, Ambasadorul României la Moscova.
„Rămășițele acestor 88 de luptători români ce s-au sacrificat pentru Țară în bazinul/pe litoralul estic al Mării Negre și Caucazul de Nord au fost reînhumate, conform tradiției străbune, în cadrul ceremoniei religioase de sfințire a Cimitirului românesc de la Apșeronsk și de pomenire a morților de război, oficiată de către un sobor de preoți desemnați de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”, a anunțat Ambasadorul Vasile Soare pe contul oficial de Facebook.
Cimitirul eroilor români de la Apșeronsk a fost realizat în baza unui contract semnat între Oficiul Național pentru Cultul Eroilor din România și Asociația „Voennîe Memorialî“ din Federația Rusă.
În deschiderea evenimentului, E. S. Vasile Soare a evocat „sacrificiul zecilor de mii de ostași români căzuți în lupte în urmă cu 75 de ani in Kuban-Caucaz, departe de țară si cei dragi”, accentuând „momentul istoric al inaugurarii acestui cimitir – în pragul Centenarului Marii Uniri a romanilor”.
La final au fost depuse coroane de flori din partea Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Apărării Naționale, a Senatului României, altor institutii din țară și din partea comunitatii romanești din Rusi.
La ceremonia oficială de inaugurare a Cimitirului Militarilor Români de la Apșeronsk au luat parte 30 de oficiali și invitați din România: istorici, jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile, reprezentanți ai autorităților centrale și locale ruse, câțiva membri ai comunității românești din sudul Rusiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 644, Ultimul acces: 2024-04-18 05:30:26