Muzeul National Cotroceni verniseaza o expozitie online dedicata Conferintei de Pace de la Paris - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Muzeul Național Cotroceni vernisează o expoziție online dedicată Conferinței de Pace de la Paris

[2020-05-14]
de Gheorghe Anghel

Muzeul Național Cotroceni lansează sâmbătă, 16 mai 2020, expoziția online „Conferința de Pace de la Paris (1919-2020)”, anunță Agerpres.
Prin acest eveniment, muzeul își propune „să ofere publicului o călătorie virtuală în perioada în care s-au dezbătut problemele organizării lumii, după prima conflagrație mondială”, precizează organizatorii printr-un comunicat de presă.
Expoziția cuprinde peste 25 de fotografii și documente și prezintă aspecte ale organizării și funcționării reuniunii internaționale, solicitările formulate de România, dar și aspectele diplomatice.
„Anul 1919 a fost unul crucial pentru România și familia regală, iar Muzeul Național Cotroceni a ales să marcheze acest moment ca parte esențială a misiunii educative pe care instituția o urmărește, dar și a interesului față de patrimoniul cultural”, a declarat Liviu Jicman, directorul general al Muzeului Național Cotroceni.
Conferința de Pace de la Paris a început la 18 ianuarie 1919 și a durat până la 21 ianuarie 1920. Au participat 27 de state, printre care și România.
Regina Maria a avut un rol important la conferința din capitala Franței. A cerut respectarea garanțiilor din anul 1916.
Conferința s-a încheiat cu semnarea a cinci tratate cu puterile beligerante (Versailles, Saint Germain, Neuille sur Seine, Trianon și Sevres).
Dintre acestea, prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920, Ungaria recunoștea realitățile rezultate în urma războiului, inclusiv unirea Transilvaniei, Banatului și Maramureșului cu Regatul României.
Pentru statul român, Conferința de Pace a consacrat procesul de Unire petrecut în anul 1918 și a fundamentat, la nivel juridic, frontierele și statutul din perioada interbelică.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 469, Ultimul acces: 2024-04-11 04:27:31