Papa Francisc: Prioritara relatia directa cu pacientul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Prioritară relația directă cu pacientul

[2021-01-15]
Marți, 12 ianuarie a.c., biroul de presă al Sfântului Scaun a difuzat mesajul Papei Francisc pentru cea de-a 29-a Zi Mondială a Bolnavului. Mesajul Sfântului Părinte din 2021 are tema: «”Unul este învățătorul vostru, iar voi toți sunteți frați!” (Mt 11,28). Relația de încredere la baza îngrijirii bolnavilor». La începutul documentului, Pontiful amintește că Ziua Mondială a Bolnavului este celebrată la 11 februarie, în comemorarea liturgică a Fericitei Fecioare Maria de la Lourdes, „un moment propice pentru a acorda o atenție specială persoanelor bolnave și celor care le îngrijesc, atât în locurile destinate îngrijirii lor, cât și în cadrul familiilor și al comunităților”.

„Gândurile noastre”, scrie Papa Francisc, „se adresează în special celor din întreaga lume care suferă din cauza efectelor pandemiei de coronavirus. Tuturor, în special celor mai săraci și mai marginalizați, le exprim apropierea spirituală, asigurându-i de grija și afecțiunea Bisericii.” Oprindu-se asupra temei mesajului din acest an, Sfântul Părinte evidențiază că aceasta se inspiră din fragmentul evanghelic în care Isus critică ipocrizia celor care spun dar nu fac, amintind că o astfel de critică este întotdeauna salutară pentru toți deoarece nimeni nu este imun față de răul ipocriziei, definit de Pontif „un rău foarte grav, care are ca efect împiedicarea înfloririi noastre ca copii ai Tatălui unic, chemați să trăiască o frăție universală”.
Isus ne oferă un model de comportament complet opus ipocriziei, deoarece se oprește pentru a asculta și a stabili o relație directă și personală cu celălalt, o relație caracterizată de emoție și empatie, de implicare în suferința lui până la asumarea acesteia. Succesiv, referindu-se la experiența bolii, Sfântul Părinte a explicat că aceasta „ne face să simțim vulnerabilitatea și, în același timp, nevoia înnăscută de celălalt”. „De fapt”, citim în mesaj, „când suntem bolnavi, incertitudinea, frica și uneori consternarea ne pătrund în minte și în inimă; ne aflăm într-o situație de neputință, pentru că sănătatea noastră nu depinde de capacitățile noastre și nici de străduința noastră (cf Mt 6,27).”
Boala, explică Pontiful, ne face să îi adresăm lui Dumnezeu întrebări cu privire la sensul existenței, ce reflectă căutarea unui înțeles, a unei noi direcții a vieții, întrebări care, uneori, nu află un răspuns imediat. Boala, se spune în continuarea mesajului, „are întotdeauna un chip și nu doar unul: are chipul fiecărui bolnav și al fiecărei bolnave, inclusiv al celor care se simt ignorați, excluși, victime ale nedreptăților sociale care le neagă drepturi esențiale” (cf. Enciclica „Fratelli tutti”, 22).
Evidențiind că actuala pandemie a scos la iveală numeroase defecte ale sistemelor de sănătate și carențe în privința asistenței persoanelor bolnave – situație legată de alegeri politice, de modul în care sunt administrate resursele și de implicarea celor care ocupă funcții de responsabilitate – Papa a subliniat că pandemia a pus totodată în lumină devotamentul, generozitatea angajaților din sistemul sanitar, a voluntarilor, a persoanelor consacrate care, cu devotament și dăruire, cu profesionalism și spirit de responsabilitate, au ajutat și mângâiat numeroși bolnavi și familiile lor, definindu-i „un grup tăcut de bărbați și femei care au ales să privească fețele bolnavilor, asumându-și suferințele pacienților de care s-au simțit apropiați în virtutea apartenenței lor comune la familia umană”.
„De fapt, apropierea este un balsam prețios, care oferă sprijin și consolare celor care suferă în situații de boală. În calitate de creștini, trăim apropierea ca expresie a iubirii lui Isus Cristos, bunul samaritean care, cu compasiune, s-a făcut aproape de fiecare ființă umană rănită de păcat. Uniți cu el prin acțiunea Duhului Sfânt, suntem chemați să fim milostivi asemenea Tatălui și să iubim, în special pe frații noștri bolnavi, vulnerabili și suferinzi (cf. In 13, 34-35).” Astfel scrie Pontiful în Mesajul pentru cea de-a 29-a Zi Mondială a Bolnavului, îndemnându-ne să trăim această apropiere atât individual cât și într-o formă comunitară, explicând c㠄dragostea fraternă în Cristos generează o comunitate capabilă de vindecare, care nu abandonează pe nimeni ci include și vine îndeosebi în întâmpinarea celor mai fragili”. În această privință, Sfântul Părinte amintește „importanța solidarității fraterne, care se exprimă în mod concret prin slujire și poate lua forme foarte diferite, toate orientate în sprijinul altora”, subliniind c㠄slujirea nu este niciodată ideologică, deoarece nu are nevoie de idei, ci de oameni”.
Referindu-se la calitatea îngrijirii, Papa Francisc a evidențiat importanța crucială a aspectului relațional grație căruia se poate avea o abordare holistică a persoanei bolnave. Îmbunătățirea acestui aspect – a explicat pontiful – ajută personalul medical în vederea unei mai bune însoțiri pe calea vindecării a celor care suferă, grație unei relații de încredere interpersonală. Papa a evidențiat necesitatea stabilirii unui pact între cei care au nevoie de îngrijire și personalul de îngrijire și asistență din domeniul sanitar, „un pact bazat pe încredere și respect reciproc, pe sinceritate, pe disponibilitate”, astfel încât să se depășească orice barieră defensivă, să se pună în centru demnitatea pacientului, să se protejeze profesionalitatea angajaților din domeniul sanitar și să se mențină o bună relație cu familiile pacienților.
Amintind că relația cu bolnavul găsește o sursă inepuizabilă de motivație și forță în caritatea lui Cristos, pontiful a evidențiat că acea iubire în măsură să dea sens condiției pacientului și a celor care-l îngrijesc izvorăște din misterul morții și învierii lui Cristos. „Dragi frați și surori, porunca iubirii, pe care Isus a lăsat-o discipolilor săi, își află împlinirea concretă și în relația cu bolnavii”, scrie Papa Francisc, evidențiind că o societate „este cu atât mai umană cu cât știe să aibă grijă de membrii săi fragili și suferinzi, cu o eficiență însuflețită de dragostea fraternă”. Pontiful îndeamnă la stabilirea acestui obiectiv și la a face astfel încât să fim siguri că nimeni nu va rămâne singur, abandonat și exclus.
„Îi încredințez pe toți bolnavii, pe angajații din domeniul sanitar și pe cei care se implică în ajutorarea celor suferinzi Fericitei Fecioare Maria, Maica Milei și Sănătatea celor bolnavi. De la Grota din Lourdes și de la nenumăratele sanctuare mariane din întreaga lume, Preacurata să ne întărească credința și speranța și să ne ajute să ne îngrijim unii de alții cu dragoste frățească. Vă binecuvântez pe toți și pe fiecare în parte”, scrie Pontiful la finalul mesajului pentru cea de-a 29-a Zi Mondială a Bolnavului, din 2021. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 35, Ultimul acces: 2021-02-27 11:25:15