Condoleantele Pontifului la moartea Cardinalului Scheid - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Condoleanțele Pontifului la moartea Cardinalului Scheid

[2021-01-14]
Cardinalul brazilian Eusébio Oscar Scheid
Aflând vestea despre moartea Cardinalului Scheid, Papa a trimis succesorului său în Arhidieceza de Rio de Janeiro, Cardinalul cistercian Orani Joăo Tempesta, o telegramă de condoleanțe în care spune: „Doresc să vă asigur în acest moment de doliu de solidaritatea mea în rugăciune cu toți credincioșii care au avut în el un păstor zelos. Motoul său episcopal ‘Dumnezeu este bun’ ne amintea bunătatea lui Dumnezeu față de Biserica Sa, fiind această reevocare cu adevărat mângâietoare când îl comemorăm pe iubitul Dom Eusébio care cu atâta curaj a slujit poporul lui Dumnezeu, fiind primul Episcop de Săo José dos Campos și conducând cu grijă egală Arhidieceza de Florianópolis și sediul mitropolitan de Săo Sebastiăo do Rio de Janeiro. În timp ce îi mulțumesc Celui Preaînalt pentru că a dat Bisericii din Brazilia un păstor atât de generos, înalț rugăciuni fervente pentru ca să îl primească în fericirea sa veșnică și să mângâie cu speranța în înviere pe toți cei care plâng pierderea iubitului lor păstor, trimițându-le lor, ca garanție a favorurilor cerești întăritoare, binecuvântarea apostolică.”

Cardinalul brazilian Eusébio Oscar Scheid, dehonian, Arhiepiscop emerit de Săo Sebastiăo do Rio de Janeiro, a murit în după-amiaza zilei de 13 ianuarie 2021 la Săo José dos Campos din cauza unor complicații pulmonare după ce s-a infectat de Covid-19 și a fost internat în Spitalul „Săo Francisco” la Jacareí. S-a născut la 8 decembrie 1932 la Bom Retiro, în Dieceza de Joaçaba. A fost hirotonit preot la 3 iulie 1960 printre preoții Preasfintei Inimi a lui Isus (Dehoniani). Numit prim Episcop de Săo José dos Campos la 11 februarie 1981, a primit consacrarea episcopală la 1 mai 1981. Apoi, la 23 ianuarie 1991 a fost promovat Arhiepiscop de Florianópolis și la 25 iulie transferat la sediul mitropolitan de Săo Sebastiăo de Rio de Janeiro, cu funcția de ordinariu și pentru credincioșii orientali rezidenți în Brazilia și care nu aveau Ierarhie a propriei Biserici „sui iuris”. În Consistoriul din 21 octombrie 2003 a fost creat și publicat Cardinal al titlului „Sfinții Bonifaciu și Alexiu”. La 27 februarie 2009 a renunțat la conducerea pastorală a Arhidiecezei carioca și la 28 iulie 2010 la ordinariatul pentru credincioșii de rit oriental. Înmormântarea a fost celebrată fără prezența credincioșilor în după-amiaza aceleiași zile de 13 ianuarie în Catedrala „Săo José dos Campos”.
A relansa evanghelizarea formând preoți sfinți, care să colaboreze cu adevărat cu laicii, și tineri cu o conștiință puternică: iată obiectivele unei întregi vieți a Cardinalului Scheid, până în 2009 Arhiepiscop la Rio de Janeiro, urmărite în cei șaizeci de ani de preoție (împliniți la 3 iulie 2020) și aproape patruzeci de ani de episcopat. Fidel față de motoul său Deus é bom, a mărturisit că tocmai „bunătatea este un semn eficace și împotriva curentului pentru a fi martori ai lui Cristos în societatea actuală”. O atitudine simplă de credință pe care a învățat-o în casă, încă de copil. S-a născut în 1932, fiul lui Alberto Reinaldo Scheid și Rosália Joana. A frecventat școlile elementară și medie la Corupá și a intrat în seminarul dehonian unde a făcut studiile superioare. „Dehonianii – avea să spună Mons. Scheid vorbind despre propria spiritualitate – se dedică slujirii sacerdotale, formării clerului și diferitelor opere de apostolat social. Însă întotdeauna, în fond, există spiritul de reparare a ofenselor umanității aduse Inimii lui Isus”.
A depus voturile călugărești la 2 februarie 1954. Și în același an, la Brusque, a început studiile de filozofie, completate la Roma, la Universitatea Pontificală Gregoriana și la Propaganda Fide (1955-1957), împreună cu studiile de teologie (1957-1964). A obținut specializarea în cristologie (cu un studiu despre Ubertino da Casale) și doctoratul cu o teză despre „Interioritatea lui Cristos”. În 1960 a fost hirotonit preot la Roma de Mons. Inácio Joăo Dal Monte, Episcop de Guaxupé. Întors în Brazilia, în anii 1964-1965 a fost profesor în Seminarul „Cristo Rei” și în Seminarul Regional de Nord-Est. Din 1966 până în 1981 a fost profesor de teologie dogmatică și de liturgie în Institutul teologic din Taubaté.
Printre funcțiile sale: coordonator al catehezei la Taubaté (1970-1974); director al Facultății de teologie (1966-1968); profesor extern de cultură religioasă, invitat de Universitatea Pontificală Catolică din Săo Paulo (1966-1968). În 1981, Papa l-a numit prim Episcop de Săo José dos Campos, o mică Dieceză nu departe de Aparecida. Monseniorul Scheid a primit hirotonirea episcopală la 1 mai 1981 de la Arhiepiscopul Carmine Rocco, Nunțiu Apostolic în Brazilia. În timpul slujirii la Săo José dos Campos a întemeiat Institutul de filozofie „Santa Teresinha”, a realizat reședința teologic㠄Padre Rodolfo”, a demarat pastorația prezbiterală, a instituit școala diaconală și a înființat multe parohii.
Promovat la sediul arhiepiscopal de Florianópolis la 23 ianuarie 1991, a luat în posesie canonică sediul la 16 martie. În acea Arhidieceză, cu circa un milion de catolici, a instituit seminarul de teologie „Convivio di Emaús” și seminarul de filozofie „Edith Stein”. A construit sediul administrativ al curiei diecezane, s-a îngrijit de restructurarea centrului diecezan de pastorație și de întemeierea multor parohii precum Nossa Senhora da Conceiçăo da Lagoa, Nossa Senhora do Bom Socorro a Nova Trento, Nossa Senhora dos Navegantes. Și a inaugurat și Institutul social „Ioan Paul al II-lea și școala de „ministérios”. La Florianópolis a rămas zece ani, ca în Dieceza precedentă, simțindu-se „acasă”. A mărturisit că, în momentul părăsirii ei, a „fost foarte greu: găsisem un ambient optim pentru mine. Însă a fi misionari înseamnă a merge să lucrezi acolo unde te trimit”.
La 25 iulie 2001, Papa l-a numit Arhiepiscop de Săo Sebastiăo do Rio de Janeiro și în același timp ordinariu pentru credincioșii de rit oriental rezidenți în Brazilia. A luat în posesie Mitropolia cariocă la 22 septembrie, în vârstă de aproape șaptezeci de ani, cu douăzeci de ani de episcopat în urmă. A instituit imediat vicariatul administrării bunurilor materiale ale arhidiecezei (26 martie 2002), vicariatul carității sociale (30 aprilie), biroul de pastorație prezbiterală 27 februarie), coordonarea arhidiecezană a pastorației (23 august), promovând o nouă pastorație universitară în ateneul catolic din Rio și Institutul de Filozofie „Ioan Paul al II-lea”. În afară de aceasta, în 2003, a deschis Seminarul Propedeutic „Regina apostolilor” și Școala Diaconal㠄Sfântul Efrem”.
În Conferința Episcopală Braziliană a fost președinte al regiunii Sud 4; membru al comisiei naționale a doctrinei; responsabil al pastorației familiei în regiunea Sud 1. Problematicile legate de familie l-au pasionat mereu: a publicat diferite scrieri despre această materie, între care „Pregătirea la căsătorie și la viața de familie”, „Introducere la pastorația familiei”, „Slujirea primirii”. La nivel național a fost și membru al Consiliului Permanent și al Comisiei pentru sanctuarul de la Aparecida. Papa Ioan Paul al II-lea l-a creat și publicat Cardinal în consistoriul din 21 octombrie 2003, acordându-i titlul „Sfinții Bonifaciu și Alexiu”. În Curia Romană a fost membru al Consiliului Pontifical al Comunicațiilor Sociale și al Comisiei Pontificale pentru America Latină. La 17 ianuarie 2007 a fost numit și membru al Comisiei Cardinalilor pentru studierea problemelor de organizare și economice ale Sfântului Scaun.
Este sigur că el, Cardinalul Scheid, nu a fost niciodată tipul care să evite confruntarea cu privire la temele mai fierbinți pentru societatea braziliană. Și stilul său episcopal l-a ilustrat intervenind în 2001 la adunarea Sinodului Episcopilor, vorbind despre misiunea Episcopului ca om deschis la primire, la înțelegere și Sacrament al bunătății lui Dumnezeu. În 2005 a luat parte la Conclavul care l-a ales pe Papa Benedict al XVI-lea. La 27 februarie 2009, același Papă a acceptat renunțarea sa conducerea pastorală a Arhidiecezei din cauza vârstei, numind succesor al său pe Mons. Orani Joăo Tempesta care, cu o scrisoare publică, i-a cerut să rămână în reședința episcopală și să continue să colaboreze în misiunea de la Rio de Janeiro. „Nu cer mai mult – a fost răspunsul lui Scheid – decât să fiu preot în mijlocul oamenilor mei. Voi continua să mă adresez mai ales preoților și tinerilor și voi continua să îndemn laicatul să fie protagonist.”
Și ca preot a dedicat tocmai laicilor celebrarea pentru cei douăzeci și cinci de ani de episcopat, în mai 2006. Aproape un compendiu al întregii sale slujiri. Cu acea ocazie a cerut preoților să nu se sustragă de la colaborarea deplină cu laicatul, care „vede lucrurile într-o perspectivă diferită și probabil mai bună”. Și afirmând că secretul succesului preoției const㠄în a ști să se primească bine poporul lui Dumnezeu”. Și cu tinerii, în mod deosebit, Mons. Scheid a voit să dialogheze mereu în mod direct. Pasionat de volei, a încercat să intre în limbajul și în stilurile culturii tineretului printr-un dialog adevărat. La 28 iulie 2010 a renunțat și la funcția de ordinariu pentru credincioșii de rit oriental rezidenți în Brazilia. (material L’Osservatore Romano, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 30, Ultimul acces: 2021-02-26 00:27:51