Episcopii irlandezi deplang proiectul de lege pentru legalizarea eutanasiei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopii irlandezi deplâng proiectul de lege pentru legalizarea eutanasiei

[2021-02-15]
Liderii catolici și susținătorii drepturilor omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la un proiect de lege care urmărește legalizarea în Irlanda a sinuciderii asistate de medici. Proiectul de lege „A muri demn 2020” a avut parte de opoziție din partea Comisiei irlandeze pentru drepturile omului și egalitate, precum și din partea Consiliului pentru viață și a Grupului consultativ pentru bioetică al Conferinței Episcopilor Catolici. Legislația a fost introdusă în septembrie și a primit sprijin din partea Sinn Féin, a social-democraților și a Partidului Laburist.

În ianuarie a.c., Comisia irlandeză pentru drepturile omului și egalitate a avertizat că legislației îi lipsesc garanții serioase, fără de care s-ar putea ajunge la abuzuri. Comisia a declarat că persoanele cu dizabilități pot fi amenințate de legislație. De asemenea, a solicitat un proiect de lege suplimentar pentru a pune în lege drepturile la îngrijire paliativă. Comisarul șef Sinéad Gibney a declarat că îngrijirea de la sfârșitul vieții privește dreptul la viață și protecția grupurilor vulnerabile, inclusiv a persoanelor în vârstă, a bolnavilor terminali și a persoanelor cu dizabilități. „Acestea sunt probleme fundamentale legate de drepturile omului și de egalitate și, ca atare, dezvoltarea acestui proiect de lege trebuie examinată în lumina standardelor relevante în materie de drepturi ale omului și egalitate în aceste chestiuni și în materiile conexe”, a spus ea.
Episcopii și-au exprimat și ei opoziția față de proiectul de lege. Într-o adresă din 26 ianuarie, trimisă Comitetului pentru Justiție de la Oireachtas, prelații au avertizat că de fapt se va normaliza sinuciderea și vor fi subminate „protecțiile împotriva uciderii non-consensuale pentru unele categorii de persoane deosebit de vulnerabile”. „Suicidul asistat reflectă un eșec al compasiunii din partea societății. Este un eșec în a răspunde provocării îngrijirii pacienților cu boli terminale pe măsură ce se apropie de sfârșitul vieții lor”, au spus Episcopii. „În timp ce îngrijirile paliative oferă deja asistență celor care mor, acest proiect de lege prevede susținerea medicală pentru sinucidere și facilitarea ei. Legiuitorii trebuie să recunoască în mod onest diferența între cele două și să spună lucrurile pe nume.”
În adresă se mai spune că proiectul de lege nu reușește să admită realitatea că mulți pacienți care participă la eutanasie suferă deja de boli mintale, cum ar fi depresia și anxietatea. Dorința de moarte asistată de medic provine din frică, iar aceste temeri ar trebui abordate, au spus ei. „Prin urmare, considerăm că nu este satisfăcător faptul că proiectul de lege, la secțiunea 8, acordă mai multă greutate ireversibilității afecțiunii decât tratamentelor care, chiar și temporar, ameliorează simptomele”, au spus ei. „Depresia, anxietatea și ambivalența cu privire la moarte caracterizează atât pacienții medicali care încearcă să se sinucidă, cât și cei care solicită sinuciderea asistată. Când sunt abordate sursele fizice și psihologice ale disperării care stau la baza cererilor de sinucidere asistată, dorința de moarte se diminuează și pacienții sunt de obicei recunoscător pentru timpul care le-a rămas.”
Episcopii au avertizat, de asemenea, că limbajul proiectului de lege este puternic utilitarist și tratează demnitatea umană ca pe ceva ce se poate pierde prin suferință. „Oricare ar fi prognosticul nostru și oricât de limitată ne-ar fi capacitatea, valoarea noastră ca persoane este înrădăcinată în cine suntem, mai degrabă decât în speranța de viață sau în capacitatea noastră de a atinge anumite standarde de performanță fizică sau mentală”, au spus prelații. „Papa Francisc reamintește c㠑actualul context socio-cultural erodează treptat conștientizarea a ce face prețioasa viața umană. De fapt, este apreciată din ce în ce mai mult pe baza eficienței și utilității ei, până la punctul de a considera drept vieți de descotorosit sau vieți nevaloroase pe cele care nu îndeplinesc acest criteriu’.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 440, Ultimul acces: 2024-03-25 15:47:36