Satul in care este inhumat maresalul Constantin Prezan va avea un nou locas de cult - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Satul în care este înhumat mareșalul Constantin Prezan va avea un nou locaș de cult

[2021-10-07]
de Gheorghe Anghel

În satul vasluian Schinetea, locul unde este înhumat mareșalul Constantin Prezan, va fi construit un nou lăcaș de cult. Piatra de temelie a fost așezată de Episcopul Ignatie marți, în prezența credincioșilor și a autorităților locale.
Biserica, închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, va avea hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, informează eparhia.
În omilia sa, Episcopul Hușilor a explicat că noi mergem la biserică pentru a dobândi stilul de viață al lui Hristos.
„Nu putem dobândi acest mod de viață în Hristos, decât participând la slujbele Bisericii, mai cu seamă la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, când Hristos Însuși ni Se dăruiește, în Sfânta Împărtășanie. Prin invocarea Duhului Sfânt în rugăciune, pâinea și vinul sunt transformate în Trupul și Sângele lui Hristos, Care ne îndumnezeiesc, făcându-ne părtași vieții lui Hristos”.
Piatra de temelie a fost sfințită de Episcopul Ignatie al Hușilor. Foto credit: Episcopia Hușilor.
În satul Schinetea își doarme somnul de veci eroul național Constantin Prezan, numit de ziaristul Pamfil Șeicaru „generalul unității naționale”. Una dintre marile sale dorințe a fost să construiască în Schinetea un lăcaș de cult, însă gândul bun a prins viață la 78 de ani de la mutarea sa în veșnicie.
Mareșalul Constantin Prezan
S-a născut în data de 27 ianuarie 1861 în comuna Butimanu-Luceanca (actualmente în jud. Dâmbovița).
Între anii 1874- 1878 a frecventat cursurile Școlii Fiilor de Militari de la Iași, care avea ca scop pregătirea elevilor pentru Școala Militară de Infanterie și Cavalerie din București, pe care a absolvit-o în anul 1880.
Și-a continuat educația militară la Școala Specială de Artilerie și Geniu (1881-1883), fiind avansat la gradul de locotenent.
A urmat apoi cursurile Școlii de Artilerie și Geniu de la Fontainebleau din Franța, pe care o absolvă meritoriu în anul 1886.
În anul 1901, familia Prezan se stabilește la Schinetea, colonelul fiind numit comandant al Regimentului 7 „Racova”, nr. 25, din garnizoana Vas­lui. În scurt timp a fost avansat la gradul de general datorită înal­tei ținute militare.
Datorită lui, în anul 1917, Armata Română a fost triumfătoare în bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz, oprind ofensiva Puterilor Centrale.
În anul 1920, mareșalul Prezan se pensionează și se retrage la moșia sa de la Schinetea.
Lui i se datorează construcția tronsoanelor de cale ferată Buhăiești-Băcești și Băcești-Roman, precum și redeschiderea Schitului Mălinești (la insistențele soției sale Olga) în 1927, pe care l-a înzestrat cu o parte din moșia sa, schitul fiind până atunci căzut în ruină în urma promulgării legii secularizării averilor mănăsti­rești.
În data de 14 iunie 1930, Regele Carol al-II-lea îi conferă titlul de Mareșal al României.
A trecut la cele veșnice în data de 27 august 1943. La înmormântarea sa au participat oficialități precum: Regele Mihai I, mareșalul Ion Antonescu, Patriarhul Nicodim Munteanu, profesorul Horia Hulubei, rectorul Universității din București, alături de profesorul Constantin David, rectorul Universității din Iași, ierarhi, clerici și mii de oameni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 355, Ultimul acces: 2024-03-27 00:11:46