Dupa intalnirea de la Roma, preotii parohi se intorc acasa ca „misionari ai sinodalitatii” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

După întâlnirea de la Roma, preoții parohi se întorc acasă ca „misionari ai sinodalității”

[2024-05-06]
foto: Vatican Media
Săptămâna trecută, aproximativ 300 de preoți s-au adunat la periferia Romei pentru a discuta despre cum să pună în aplicare sinodalitatea la nivel local. Joi, 2 mai, ei s-au întâlnit cu Papa Francisc, împărtășindu-și viziunile și speranțele lor privind sinodalitatea în diferitele comunități pe care le slujesc în întreaga lume. Ulterior, o parte dintre ei au vorbit pentru Vatican News despre experiența lor din cursul săptămânii și despre noua lor sarcină de a se întoarce în Diecezele lor ca „misionari ai sinodalității”.

Pentru mulți catolici, sinodalitatea rămâne un fel de concept abstract. Este adesea explicat ca însemnând ceva de genul „a călători împreună”, după cele două cuvinte grecești (syn însemnând „cu” și hodos însemnând „călătorie”) din care derivă cuvântul „sinod”. Vorbind pentru Vatican News, pr. Stefan Ulz din Dieceza austriacă de Graz-Seckau a dezvoltat această definiție. Sinodalitatea, spune el, înseamnă să recunoaștem c㠄Duhul Sfânt vorbește prin toată lumea, nu doar prin Papă, și Episcopi, și preoți”. „Chiar și eu, ca preot paroh”, a continuat el, „pot descoperi multe lucruri. Nu este treaba mea doar să le spun oamenilor ce este corect. Duhul Sfânt mă poate surprinde prin intermediul altor persoane.”
Unul dintre lucrurile care au reieșit din întâlnirea internațională a fost conturul diferit pe care sinodalitatea îl ia în diferite părți ale lumii. Pentru pr. Jude Raj Fernando, preot al Arhidiecezei de Colombo, Sri Lanka, sinodalitatea înseamnă că clerul ar trebui să fie aproape de cei care suferă. „Dacă ne uităm la Sri Lanka”, a spus el, „trecem printr-o criză economică. Așadar, ca parohie, trebuie să fim sensibili la nevoile oamenilor.” Pr. Fernando a subliniat, de asemenea, impactul atentatelor cu bombă de Paște din 2019 din țară, care au vizat biserici și hoteluri de lux, lăsând în urmă aproape 300 de morți. Biserica, a spus el, va continua „să meargă alături de popor, până când vom obține dreptate și pace”.
Pe de altă parte, în părți ale lumii în care dezafilierea religioasă este o preocupare majoră, sinodalitatea este uneori văzută ca un mijloc de a-i atrage pe cei nemulțumiți înapoi la biserică. Pr. Clint Ressler din Arhidieceza americană de Galveston-Houston, de exemplu, a remarcat că unii dintre enoriașii săi văd sinodalitatea ca fiind „modul în care vom aduce credința copiilor și nepoților lor”. „Există o durere care îi motivează pe unii dintre membrii parohiei mele”, a adăugat el, „și care spune: trebuie să ne uităm la un nou mod de a fi Biserică”.
Prezentându-i pe preoții de parohie jurnaliștilor care urmau să le ia un interviu, Episcopul Luis Marín de San Martín, un oficial al Sinodului, a remarcat c㠄reforma vine întotdeauna de la bază”. Aceasta pare să fie și convingerea Papei Francisc. El contează pe acești preoți de parohie să se întoarcă în Diecezele lor de origine și să promoveze sinodalitatea colegilor lor clerici. Pr. Fernando, în ceea ce îl privește, este pregătit. „Aceasta este misiunea mea”, a spus el. „Sunt încântat să duc acest mesaj poporului meu, Episcopului meu, fraților mei preoți.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 87, Ultimul acces: 2024-12-02 05:25:23