Sanmihaiu Almasului :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Sânmihaiu Almașului
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sânmihaiu Almașului
Comună:Sânmihaiu Almașului
Județ:Sălaj
Adresa:nr. 469
Cod poștal:457305
Telefon :0740... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiasalajului.ro, sinmihaiualmasului.ro, www.cjSJ.ro, sj.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Vasile Ioviță
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Momentul ridicării bisericii a fost antedatat în pisania de pe catapeteasmă care afirmă următoarele: "Îngerilor s-au numit hramul ca să păzească tot neamul și s-au zidit de isnoavă prin cheltuiala și strădania bunilor creștini din acest sat, Pusta Sânmihai, în zilele înălțatului împărat Francisc, în pravoslavnica arhipăstorire a Măriei Sale . . . preot Andrei Toma, zugrăvită de Pop Ioan, 1794, ianuarie 20". Având în vedere că pisania surprinde anul pictării, ridicarea construcției trebuie că a avut loc mai devreme în timp. Preotul Vasile Ioviță, pe baza unei citiri mai vechi a aceleași pisanii de către un preot local, indică anul 1778. Aceasta nu ar surprinde, dat fiind exemplul aproape identic al pisaniei din biserica de lemn din Stâna. Nu se cunoaște meșterul dulgher. Întreaga construcție este înălțată din lemn, care se găsea în cantități mari în pădurea din apropiere.
A fost restaurată in anii 1962-1963, când s-a acoperit cu șindrilă nouă, înlocuindu-se cea veche, precum și cartonul asfaltat ce acoperea partea dinspre răsărit. Atunci a fost îndepărtată o parte a acoperișului în sezonul de toamnă, iar acoperișul nou a fost așezat abia în primăvara următoare, fapt ce a pricinuit deteriorarea ireversibilă a picturii.
Pictura a fost executată, conform pisaniei, în anul 1794 de către pictorul itinerant Ioan Pop din Românași, aceasta fiind cea mai veche din lucrările sale cunoscute. și a împodobit întreaga biserică, având un caracter oarecum naiv, dar, totuși, sugestiv.
Alte informații:Biserica este foarte rar vizitată, deoarece se ajunge cu anevoie la ea, neexistând un drum de acces amenajat.
Cod Monument:SJ-II-m-A-05109
Nr. vizualizări:8438
Data ultimei vizualizări:2024-04-29 13:38:01
Data ultimei actualizări:2016-03-22 09:46:41
Data încărcării pe sit:2006-07-03 16:15:04
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2005-03-11
Aparat: Canon Canon PowerShot A75
Contor: 174

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Ilieș