Timisoara :: Biserica Notre Dame - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Notre Dame
Timișoara
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Timișoara
Județ:Timiș
Adresa:strada General Ioan Dragalina
Cod poștal:300181
Telefon :0256... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:gerhardus.ro, www.primariaTm.ro, www.cjTimis.ro, tm.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Presfânta Inimă a lui Isus
Stil arhitectonic:Neogotic
Detalii:Educația copiilor și a tineretului a fost o preocupare importantă a episcopiei de Cenad.
Astfel, în anul 1864 au fost aduse la Timisoara primele călugărițe din ordinul Sorores Pauperes de Nostra Domina. Prima mănăstire și scoala (azi Liceul aflat vis-a-vis de muzeul Banatului) au fost deschise în cartierul Cetate. Impunătoarea clădire avea 72 de încăperi și o capelă.
În 1881 s-a deschis noua mănăstire și complexul școlar, iar biserica mănăstirii a fost construită în 1894, în stil neoromanic, pe cheltuiala călugărițelor. Altarul principal și cele laterale au fost realizate de sculptorul tirolez Ferdinand Stufflesser. Biserica a deservit și deservește și azi, în principal, Ordinul Călugărițelor de Notre Dame, Sfintele Liturghii fiind celebrate în limba germană, și în fiecare duminică, și în limba bulgară. În 1948 ordinul avea peste 400 de călugărițe, dar în 1948 ordinul a fost desființat și proprietățile lor au fost confiscate.
În acele imobile funcționează Colegiul Bănățean, Liceul Sârbesc și Casa Studenților. Majoritatea călugărițelelor au plecat în străinătate. După cei 50 de ani de comunism în 1992, Ordinul de Notre-Dame din Timișoara a fost reînființat, iar călugărițele au revenit în oraș.
Alte informații:Temeswar Klosterkirche Josefstadt.
Sfintele Liturghii fiind celebrate in special in limba germana. Totusi aici se celebreaza si Sfinte Liturghii in fiecare duminica, in limba bulgara. De comunitatea bulgara se ingrijeste preotul de origine bulgara Monsigniore Augustinov Gjuka, Capelan Papal, Canonicus Archidiaconus al Capitlului Catedral de Timisoara si paroh al parohiei romano-catolice Timisoara V. Mehala.
Nr. vizualizări:9982
Data ultimei vizualizări:2024-05-18 20:32:22
Data ultimei actualizări:2019-04-12 10:05:53
Data încărcării pe sit:2006-03-21 23:11:31
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-06-16
Contor: 231

Vedere parțială
Foto: Heinz Vogel